Mobilní internet v zahraničí

7. 8. 2012 Ostatní

Pokud se chystáte na zahraniční dovolenou delší než pár dní, nejspíše uvažujete o tom, jak budete spojeni s online světem. Ať už jde o pouhé vyřizování emailů, surfování po internetu nebo i práci s webovými službami a stránkami. Může se vám zdát, že v zahraničí je to celkem problém. Tento příspěvek představí možné řešení této situace. Popisujeme pouze osobní zkušenosti, rozhodně se nejedná o průvodce všech možností.

Nabídka operátorů

Čeští operátoři nabízejí různé možnosti (O2, T-mobile či Vodafone), které se obvykle dělí na tarifní a předplacené. Tarify jsou založeny na běžné měsíční platbě, naopak předplacené karty umožňují využívat (a platit) za internet jen když je potřeba.
Tarif se vyplatí v případě, že internet budete využívat pravidelně každý měsíc. V takovém případě je limitující především objem přenesených dat (operátory nesprávně nazýván jako FUP), který využijete. Ten ovlivňuje cenu tarifu prakticky nejvíce.
Předplacené karty oproti tomu nabízí volbu zaplatit si internet pouze na jeden či dva dny za cenu odpovídající cca 30 – 50 Kč / den. Zde je dobré zmínit také operátora UFON, který nabízí bezkonkurenčně nejvýhodnější cenu a limit za připojení na 1 den, bohužel mimo velká města budete narážet na nedostatečný signál a nemožnost připojení (osobně odzkoušeno v červenci 2012).

Jak si z nabídky vybrat

Tabulky cen a limitů si můžete projít sami a udělat si tak základní přehled. Co si ale počít, pokud se nemůžete rozhodnout, jaký typ připojení by byl nevhodnější? Zde přichází velmi sympatická nabídka Vodafone – prostě si koupíte kartu a můžete si vždy aktivovat tu verzi, která pro vás bude nejvýhodnější. V praxi to znamená, že jeden měsíc můžete zvolit tarif s názvem „Připojení na dva dny“, další měsíc si zaplatíte paušální platbu s daným FUPem a poté nezaplatíte žádnou platbu, protože mobilní internet nebudete potřebovat. Z těchto důvodů jsem zvolil právě Vodafone.

Internet v zahraničí

A jak je to tedy s tím roamingem? Řešení je kupodivu snadné a dostupné a jmenuje se Vodafone passport data. Zaplatíte 350 Kč na měsíc a můžete využívat vámi zvolený internet bez omezení (samozřejmě v rámci FUP, která se dá ale obnovit).

Co vás to tedy bude stát

Pro začátek si musíte koupit také modem, do kterého vložíte SIM kartu. Cena záleží na variantě (u tarifů využijete dotované ceny), v době psaní článku se jednalo o necelých 800 Kč bez smlouvy. K tomu je potřeba datové připojení (po pořízení máte obvykle několik měsíců zdarma) a 350 Kč za roamingová data. První investice tedy byla okolo 1 150 Kč s tím, že půl roku se nemusí platit mobilní tarif. Po této lhůtě se před použitím bude muset vždy aktivovat (a zaplatit) také některý tarif připojení.

Reálné zkušenosti s internetem v zahraničí

Takto vybavený jsem odjel do Itálie na 14 dní, FUP byl nastaven na 600 MB. Se signálem jsem nikde neměl problém, rychlost trochu kolísala, ale to se dá od mobilního připojení čekat. Připravte se na internet s rychlostí modemu. Na běžnou práci to ale stačí.
Kvůli omezení datové náročnosti jsem v poštovním programu zvolil stahování hlaviček a omezení obrázků a ty jsem také zakázal v internetovém prohlížeči.
Moje práce byla složena hlavně z vyřizování emailů a úprav webů. Ty probíhaly prakticky pouze přes GIT, který dobře komprimuje, takže ani nahrání či stažení větších změn nebylo datově náročné (v rámci desítek, maximálně stovek Kb). Nakonec jsem cca za 10 dnů vyčerpal necelých 100 MB dat, kdy ke konci pobytu jsem se již příliš neomezoval a díval se třeba na počasí nebo stránky místního aquaparku. Naopak Facebook zůstal celou dobu vypnutý, lze předpokládat, že jeho využívání (především stahování fotek) by s limitem zamávalo výrazně více.

Na co je dobré pamatovat

Na závěr ještě několik praktických zkušeností, které se mi osvědčily:

  • Dobijte si na kartu pár set korun navíc, pokud byste vyčerpali FUP, lze ho za cca 200 Kč obnovit. Dejte si ale pozor, aby vám kredit nepropadl, obvykle má nějakou platnost.
  • Pohlídejte si, aby vám data nečerpaly programy na pozadí, například iTunes, aktualizace apod.
  • Obrázky obvykle není třeba stahovat na webu ani v emailu, v případě potřeby lze stáhnout daný jeden obrázek a zbytek třeba později na wifi.
  • Osvědčil se mi postup, kdy jsem stáhl vše potřebné, odpojil se od internetu a při dokončení práce potom odeslal všechna data najednou.
  • Samoobsluha Vodafone se moc nechtěla na mobilním připojení načítat. Určitě si vše proklikejte předem, abyste věděli kde co hledat. V praxi budete potřebovat hlavně přehled čerpání dat a případně obnovu FUP.
  • Před odjezdem jsem pravidly v Outlooku omezil / úplně zrušil newslettery
  • Vypnul jsem také nepotřebné doplňky v prohlížeči, které by mohly stahovat data, včetně přihlášení ke Google účtu v Chrome.

Celkově se toto připojení ukázalo jako naprosto dostatečné, běžná práce se s ním dala vykonávat dobře.