Přecházíme na Nette

4. 2. 2013 Ostatní Programování, kódování

Zhruba od října loňského roku testujeme Nette Framework pro tvorbu webových aplikací. S Nette jsme se začali kamarádit a proto všechny nové projekty tvoříme s jeho pomocí.

Co je to framework?

Framework je seskupení několika desítek knihoven, tříd a modulů, které urychlují vývojářům jejich práci a šetří tak jejich čas a náklady na vývoj. Řeší rovněž opakující se funkcionalitu a činnosti, které jsou při tvorbě webových aplikací potřeba.

Co to pro vás, naše klienty, znamená?

Hlavně rychlejší nasazení a tvorbu rozšiřujících funkcí. Neméně podstatná je vyšší úroveň zabezpečení a podpora komunity, která kolem Nette vznikla a tvoří pro něj mnoho doplňků, rozšíření a opravuje nalezené chyby. Další nemalou výhodou je počet programátorů, kteří jsou schopni se v tomto frameworku vyznat a velice rychle pracovat, nebo dělat úpravy a opravy chyb.

Nette v praxi

Na Nette běží stovky českých, ale i zahraničních webů. Například webové stránky prezidenta České republiky Václava Klause, jednička slevových portálů Slevomat, nejnavštěvovanější filmová databáze ČSFD a společnost iinfo.cz, která pod sebou zastřešuje portály jako je Root.cz, Lupa.cz, Slunečnice.cz a další. Nejen tento seznam je pro nás ukazatel, že naše volba byla správná.

Technické parametry

Nette je framework pro jazyk PHP a pro svůj běh požaduje na serveru podporu PHP verzi 5.3. Rovněž vyžaduje instalaci databázové knihovny PDO, která nemusí být vždy přítomna. Framework není nijak náročný, právě naopak. Nevyžaduje žádné speciálně silné železo a váš server nezahltí.