5 důvodů proč si nedělat web ZDARMA

27. 10. 2012 GoodyGoody téma

Často se potkáváme s dotazy klientů, proč by měly platit za naše relativně drahé služby, když je na internetu bezpočet nástrojů umožňujících si vytvořit stránky doslova za pár desítek korun měsíčně nebo dokonce úplně zdarma. Protože naše odpovědi na jejich otázky se většinou opakují, rozhodl jsem se sepsat ty nejdůležitější z nich.
Každý bod je potřeba brát trošku s rezervou a vsadit ho do kontextu daného oboru ve kterém podnikáte, protože každý obor na internetu potřebuje specificky fungující stránky a pochopitelně pro některé obory může být varianta zdarma dostačující.

1)      Omezenost.  Tímto nemyslím omezenost poskytovatelů takových řešení, ale omezenost samotných řešení. Pokud se bavíme o open source nástrojích „udělej si sám“, typu WordPress, tak dřív nebo později narazíte na to, že vás takovýto systém něčím nepříjemně svazuje. Musíte vymýšlet cesty jak vaše podnikání přizpůsobit systému ve kterém ho prezentujete, místo toho, aby se systém přizpůsobil vám. V případě laciných pronájmů webových řešení, mají jeho poskytovatelé hotové desítky, někdy i stovky šablon a portfolio funkcí a modulů, které je pohánějí.  Většinou je možné si vybrat libovolnou šablonu a kombinaci funkcí, které potřebujete. V momentě, kdy potřebujete i sebemenší detail změnit jinak než to systém nabízí, přichází povětšinou problém a poskytovatel si buďto za tuto změnu řekne opravdu velkou (vzhledem k ceně pronájmu zcela neadekvátní) odměnu nebo jednoduše řekne, že tato změna není možná.
2)      Růst / rozvoj. Tento bod souvisí trošku s tím prvním. Všechna úspěšná podnikání v čase rostou a vyvíjí se. To vaše by nemělo být výjimkou. Řešení webových stránek na míru vám poskytne neomezenou možnost růstu a rozvoje v budoucnu. Web vytvořený na míru webdeveloperem bude růst doslova s vámi a nemusí to být zdaleka tak drahé jak se zdá (díky již připraveným modulům, které se vždy jen částečně upravují a ohýbají dle potřeb konkrétního klienta). V momentě, kdy se vám sejde tolik zakázek najednou, že je nebudete stíhat obsluhovat, si těžko najdete čas doplňování webu. Od toho jsme tu opět my, kteří váš web dobře známe a za hodinovou sazbu mnohdy nižší než je hodnota hodiny, kterou věnujete svému byznysu, vám web doplníme o informace, které potřebujete. Případně napíšeme profesionální texty na daná témata. To vše bez nutnosti hledat na každou činnost nového člověka, agenturu. Naši klienti se na nás s důvěrou obracejí se svými nejrůznějšími požadavky vždy, když je akutně potřebují a my jsme tu pro ně.
3)      Bezpečnost. Toto se týká především řešení na principu „udělej si sám“ – například WordPress. Například nová aktualizace pro WordPress vychází průměrně 1 – 3x měsíčně. Budete mít skutečně čas a chuť každou aktualizaci sledovat a pravidelně web aktualizovat? Pokud ne vystavujete se zcela reálnému nebezpečí útoku na váš web a tím i jeho znefunkčnění a mnoha dalším starostem. Například zavirovaný web Google může vyhodit z vyhledávání a návrat zpět může trvat i několik měsíců, nehledě na to, že příchod na zavirovaný web může definitivně odradit vašeho zákazníka.
4)      Další podpora vašeho webu po spuštění. Pouze vytvořit a spustit webové stránky dnes již nestačí. Pokud nebudou vhodně vypracované a následně podpořené chytrou reklamou, nikdo se o nich nedozví (a to se nebavíme pouze o kouzelném slovíčku SEO). Denně vznikají jen v ČR stovky nových webů, vzhledem k historii, širokému portfoliu našich klientů a mnoha zkušenostem umíme každému klientu poradit a pomoci s rozjezdem, rozvojem a propagací jeho webu. Často stačí pouze jednoduchá konzultace, která ukáže cesty kudy se vydat. Podobná konzultace je u nás zdarma v rámci tvorby nového webu. Nabídne vám toto také vaše levné / zdarma řešení?
5)      Technická podpora. Přívlastek levné nebo zdarma je zpravidla doplňován nějakým „ale“. Většina řešení zdarma nebo za mírný měsíční paušál vám nabídne buďto žádnou nebo pouze omezenou technickou podporu, která spočívá v dotazech na fórech, kde jste odkázáni zpravidla na pomoc ostatních uživatelů nebo e-mailová podpora, kde se může doba reakce na váš problém / dotaz pohyovat v řádu dnů. U společností stavějícících weby na míru (jako je i Fresh Services) poskytujeme na každé dílo široké spektrum technické podpory. V případě problémů se vždy můžete dovolat na člověka, který váš projekt osobně zná, umí s ním pracovat a ochotně vám poradí. Mimo to máme ke každému webu připraven manuál k obsluze a samozřejmostí bývá i předvedení obsluhy (školení) webu přímo v místě klienta nebo u nás v kanceláři. Většina našich klientů potvrzuje, že rychlost reakce, řešení akutních problémů je k nezaplacení.
Sami musíte zvážit, zda se vám vyplatí věnovat mnoho času a možná i drobných financí do vývoje, plnění a propagace webu se kterým vlastně nakonec nebudete tak úplně spokojeni a který budete v brzké době chtít tak jako tak přepracovat. Není jednoduší udělat ideální web hned na poprvé a neztrácet čas zbytečnými pokusy? Rádi vám s tím pomůžeme!