Efektivní verzování s Gitem

17. 10. 2013 Aktuálně Reportáže z akcí, konference, školení

gitV rámci sebezdokonalování a rozšiřování obzorů jsem se účastnil školení “Efektivní verzování s Gitem” pod vedením zkušeného Václava Purcharta, senior vývojáře ze společnosti Media Interactive a společnosti Slevomat.

Cílem školení bylo prohloubit znalosti Git příkazů, které bychom měli znát, jelikož základní premisa pro účast byla znalost základních operací jako commit, checkout, branch, merge, push a pull. Výklad byl proložen názornými ukázkami pro vysvětlení klasických problémů, se kterými se může vývojář při používání Gitu setkat a jejich praktický vliv na celý projekt a smysl z hlediska code review.
Přestože bylo školení zaměřeno na pokročilé používání Gitu, po úvodním seznámení s dalšími účastníky vyšlo najevo, že polovina (4) nikdy nepracovala s Gitem. Tato skutečnost byla velice překvapivá, přeci jen se jedná o rozšíření a prohloubení znalostí Gitu. Dopolední čas jsme tedy strávili zodpovídáním a vysvětlováním co je to tedy vlastně “ta branche” a “ten commit”.
Následoval rychlý oběd v restauraci nedaleko školícího centra a po malém oddychu jsme se vrhli prozkoumat vnitřnosti Gitu. Václav nám vysvětil, jakým způsobem jsou v Gitu data uložena a jejich rozdělení na objekty typu blob, tree, commit a tag. Součástí byl také kvíz, kolik daná operace vytvoří nových souborů, což někdy nebylo vůbec jednoduché. Tento pohled na celou problematiku byl ale vskutku zajímavý.
Během školení jsme dostali zadané také praktické příklady, na kterých jsme si zkoušeli využití nových příkazů, které nám Václav předtím vysvětlil. Jako velice přínosný hodnotím pohled, který nás Václav naučil, jak nepoužívat Git jen z hlediska verzování kódu, ale také jeho údržby při paralelním programování, code review a případné práce s historií.
Dle mě nejdůležitější poznatky, které jsem si vštípil do paměti jsou:

  • Git neslouží jen pro verzování, ale také pro code review, údržbu a vzájemné pochopení a poznání kódu dalších programátorů při paralelním programování,
  • pokud pracuji s Gitem, musím vědět, co přesně jaký příkaz udělá a co bude výsledkem, než ho spustím,
  • v Gitu se nikdy nic nemění

Školení od Medio Interactive se školícím Václavem Purchartem pro mě bylo velmi přínosné, zajímavé a zábavné, začal jsem se na verzování dívat z jiného pohledu, osvojil si workflow, díky kterému lze eliminovat spousty problémů již během vývoje a naučil se, jak efektivně verzovat s Gitem.
MEDIO – Efektivní verzování s Gitem

David Mynář
Spolumajitel agentury a marketingový nadšenec. Jeho srdcovými klienty jsou Bioderma a Metrostav Development, nejraději píše o strategii a webové analytice. V kanceláři ho kromě pracovního stolu nejčastěji najdete u kávovaru.