Vzděláváme se aneb co jsme si odnesli z kurzu “Právo a AI v tvorbě obsahu”

31. 1. 2024 AI Aktuálně

V prosinci jsme využili možnost na den odložit notebook a zajít na kurzu pořádaný Akademií České tiskové kanceláře na téma Právo a AI. Čekaly na nás skvělé čtyři hodiny základů autorského práva s ohledem na využívání AI, příklady z praxe a povídali jsme se také na chystanou regulaci AI ze strany EU. 

Autorské právo a AI

Autorské dílo má po celém světě své velmi specifické výsostné postavení. Je vždy vytvořeno fyzickou osobou a práce s ním nám upravuje autorský zákon. Pokud s vytvořeným autorským dílem chci pracovat, musí být mé nebo musím mít licenci. Jak je to tedy v případě využití AI nástrojů? 

 

Autorské právo nechrání samotné výtvory vytvořené strojem – umělou inteligencí, pokud v některé ze tří fází výroby (příprava, vytvoření, post produkce) není důležitou součástí přičinění člověka. Tedy: 

  • kreativní promnt může být autorským dílem, samotný vizuál ne,
  • myšlenku můžete získat díky AI, ale autorským dílem se stane až po vašem zpracování,
  • a samotný námět bude málo, pokud zbytek za vás vytvořila AI.

Rizika využívání AI

Vy jako uživatel AI nástroje nesete plnou odpovědnost za dodržení autorského práva. V současné chvíli největší riziko tak vzniká z nevědomosti, na kterých datech se konkrétní nástroj učil – nemůžete zaručit neparazitování na cizích autorských dílech. Druhé riziko mohou představovat data, která vybranému nástroji poskytneme. Jako správce za zpracovatele a všechna data nesete plnou odpovědnost. 

A jak se tedy EU staví k využívání AI? 

Evropská Unie tuší, že AI tu s námi je a už se nikam nechystá. Kroky k jejímu zakázaní tedy nečekejte, ale regulace (a to dosti velké) ano. V roce 2024 můžeme čekat nejenom první soudní spory, zřízení samotného úřadu pro řešení otázky AI na území EU, ale také nařízení pro regulaci nástrojů. 

Evropská unie chystá rozdělení nástrojů na tři kategorie – zakázané, regulované (pod lidským dohledem) a volné, vždy dle plnění základních etických standardů. A právě u generativních nástrojů, které budou patřit do třetí zmíněné skupiny, se bude muset nově transparentně uvádět, na kterých datech se nástroj učil, aby nedocházelo k vykrádání autorských děl. Také se bude víc snažit o transparentnost, očekávat tak můžeme i povinné označování umělé inteligence na sociálních sítích nebo v komunikaci se zákazníkem (chatboti). 

A pokud si říkáte, že většina AI nástrojů pochází stejně ze Spojených států, takže se jich to týkat nebude, nemáte pravdu. EU bude posuzovat všechny nástroje přihlášený v Data Privacy Framework.

Krátké shrnutí na závěr: 

 

  1. AI používejte pouze jako nástroj pro generování nápadů a konceptů. 
  2. Poskytujte pouze data, která můžete sdílet se světem. 
  3. Projděte si s klienty/dodavateli smlouvy a ujasněte si, které nástroje využívat a za jakých podmínek. 

 

A jak poradila Petra Dolejšová i nám – proškolte si týmy! 🙂 Další kurz na toto téma ČTK pořádá již v dubnu 2024

 

Hana Večerková