Google spustil revoluci v mobilním internetu, jste na ni připraveni?

22. 4. 2015 Aktuálně Marketing, SEO, PPC, sociální sítě

Už v lednu jsme psali v našem příspěvku BUDE VÁŠ WEB PENALIZOVÁN V PŘÍŠTÍ AKTUALIZACI ALGORITMU? o tom, že Google chystá poměrně velké změny v hledání na mobilních zařízeních. V úterý 22.4.2015 byl právě ten den, kdy Google spustil zcela nový algoritmus, posuzující připravenost webů pro mobilní zařízení (tzn. jestli existuje jeho mobilní či responzivní verze)…

Cílem Google je vytáhnout na přední příčky pořadí v mobilním vyhledávání weby, které bude možné na malém displeji pohodlně ovládat a číst.

Důležitá fakta z aktualizace Google mobile web 22.4.2015:

  • Nový algoritmus Google by měl ovlivňovat výsledky pouze v mobilním vyhledávání, nemělo by se to tedy dotknout vyhledávání na desktopu. Ale ruku na srdce, jaký obor dnes může mobilní zařízení zcela ignorovat?
  • Výsledky nového algoritmu budou nabíhat postupně a může trvat několik týdnů až měsíců než se přepočítají pozice zrovna vašeho webu.
  • Očekává se nesrovnatelně větší dopad algoritmu, než v případě Pandy či Penguina.
  • Algoritmus bude zkoumat každou URL webu zvlášť, tzn. že jedna specifická URL webu, která nebude responzivní úplně nezkazí celkový výsledek.
  • Neblokujte v robots.txt přístup k JavaScriptu a CSS. Google by nedokázal posoudit, zda váš web je nebo není mobilní.
  • Google zatím nemá kompletně oddělené výsledky pro mobil a dektop, ale pracuje na tom a dá se očekávat v budoucnu další ještě tvrdší aktualizace.
  • Nový algoritmus ovlivní pouze vyhledávání z mobilních telefonů, nebude nijak ovlivňovat tablety a desktopy (ovlivňovat bude zařízení s obrazovkou menší než 6,3 palce),
  • Aktualizace bude fungovat průběžně, tzn. pokud v tuto chvíli ještě připraveni na mobilní verzi webu nejste, nezoufejte! Jakmile jej spustíte, Google si toho všimne a vaše pozice opět porostou.

Google spustil vlastní nástroj pro uživatelskou kontrolu zda je váš web pro mobily připraven nebo nikoli. Vyzkoušet si ho můžete zde: Test použitelnosti v mobilech.
Správně optimalizovaný web v mobilním hledání Googlu, dostal novou „nálepku“ Optimalizováno pro mobily. Viz obrázek vpravo.

Pokud Váš web není připraven a chcete to řešit, nezbývá než kontaktovat naše obchodní oddělení.

Věřte tomu, že upravit web pro mobily nemusí být nijak finančně dramatické! Pro více informací kontaktujte Andreu Bujáčkovou: 733 575 259 / bujackova@freshservices.cz
Zdroj článku a podrobnější technický popis naleznete například v perfektně napsaném článku Pavla Ungra: http://blog.bloxxter.cz/mobilni-weby-maji-ode-nynejska-prednost-v-mobilnim-vyhledavani/