Kde vzít obrázky na můj web a nekrást?

28. 5. 2015 GoodyGoody téma

Asi každý kdo má nebo řeší web, řeší takté problém s obrázky a jejich právy. Pokud zrovna nejste fotograf nebo umělec, který má svojí vlastní databanku fotografií a obrázků, máte menší či větší problém. Autorská práva jsou v tomto ohledu poměrně striktní a velké fotografické banky držící práva na statisíce fotografií a obrázků velmi tvrdě vymáhají prostředky po těch, kteří za práva nezaplatili. Podívejte se společně, kde se dají na internetu najít fotky a obrázky ZADARMO.

CG Textures – www.cgtextures.com – je, jak název trochu napovídá, vhodný zdroj textur, ale najdete zde řadu fotografií, které k texturám mají hodně daleko.
placekitten – placekitten.com – je tak trochu legrace. Prostě když budete potřebovat obrázky kočiček, tak tady je najdete.
Albumarium – www.albumarium.com – nabízí obrázky a fotografie různorodých licencí. Je potřeba být opatrný, ale najdou se zde zdarma použitelné fotografie.
Compfight – compfight.com – je kombinace fotobanky a vyhledávání a budete si muset trochu více dávat pozor na to, jestli je nalezené zdarma – respektive to ovlivnit volbou licence (Creative Commons vs Komerční).
titania foto – www.titania-foto.com – jsou fotografie Tanii Timpone ze sousedního Německa nabízené k volnému užití.
Dreamstime – www.dreamstime.com – je poměrně hodně rozsáhlá databanka s řadou různých fotografií, ale také řadou různých licencí. Ty zdarma dostupné najdete v „Free Images“. A v placené části najdete poměrně přijatelné ceny.
Flickr – www.flickr.com/creativecommons – má přímo samostatnou sekci fotografií s Creative Commons lincencemi či licencemi podobnými. A neváhejte, kolekce volně použitelných fotografií na Flickru je opravdu hodně velká.
Flickr a Internet Archive Book Imageswww.flickr.com/photos/internetarchivebookimages – jsou poněkud specifické fotografie. Hodně historické a pocházející z knih. [nové]
Flickr a The British Library – www.flickr.com/photos/britishlibrary/sets/ – na Flickru si oblíbíte, pokud chcete něco historického, vintage.
Pickupimage – pickupimage.com – je fotobankou se zdarma dostupnými fotografiemi i public domain fotografiemi. Najdete zde ale i grafické záležitosti v podobě ikonek a ilustrací.
Ancestry Images – www.ancestryimages.com – je mírně specifický zdroj, jde o historické fotografie a najdete zde například i staré historické mapy.
Imagefree – www.imagefree.com – je další fotobanka zdarma dostupných fotografií. Stejně jako jinde i zde platí, že jsou velmi různorodé kvality a použitelnosti.
FreeMediaGoo – www.freemediagoo.com – nabízí obrázky, textury i pozadí.
FreeDigitalPhotos – www.freedigitalphotos.net – fotografie či ilustrace použitelné zdarma, ale hodně z nich bude ve skutečnosti za peníze. Je to klasický postup: vezme se množství zdarma dostupných i placených věcí a využije se „synergie“.
FreePhotosBank – freephotosbank.com – nabízí zdarma použitelné fotografie, pouze pokud mají autora „freephotosbank“ – ostatní fotografie dalších autorů mohou mít samozřejmě vlastní licenční podmínky.
Death to the Stock Photo – deathtothestockphoto.com – funguje mírně jinak – každý měsíc dostanete „na e-mail“ dávku čerstvých zdarma použitelných fotografií.
iStockPhoto – www.istockphoto.com – je samozřejmě klasická fotobanka. Co vás ale může zajímat je „Free Stock Files Every Week„, tedy kolekce zdarma použitelných fotografií, doplňovaná každý týden.
RGB stock – www.rgbstock.com – nabízí zdarma použitelné fotografie jak pro komerční, tak pro osobní využití. Samozřejmě za předpokladu, že si dáte pozor, na kterou část výsledků hledání kliknete.
StockVault – www.stockvault.net – je dobrým příkladem toho, proč je nutné si přečíst podmínky užití. V tomto případě je možné fotografie použít pro nekomerční účely.
Freerange Stock – freerangestock.com – míchá komerční Shutterstock s volně dostupnými fotkami. A narazíte zde na další častou podmínku – nutnost registrace.
Gratisography – www.gratisography.com – je, jak název napovídá, grátis. Nečekejte nic enormně velkého, ale i malé věci se mohou hodit.
IM Free – www.imcreator.com/free – má trochu širší záběr, vedle fotek zde najdete i šablony a ikony.
Google LIFE photos archive – images.google.com/hosted/life – je k nalezení na Google Images a jde o historické obrázky a fotografie z amerického časopisu LIFE. Od roku 1750 až do současnosti.
Little Visuals – littlevisuals.co – je další služba, kde na e-mail dostanete sedm hi-res fotografií každý týden. Volně použitelných.
Morguefile – www.morguefile.com – spojuje jak zdarma dostupné fotografie (velmi různorodé kvality), tak hledání v iStockPhoto, Getty, Dreamstime, DepositPhotos a Fotolii.
New Old  Stock – nos.twnsnd.co – jsou další historické fotografie ve volně použitelné podobě.
openclipart – www.openclipart.org – nabízí nejenom kliparty, byť to název napovídá.
Open ImageBank – www.openimagebank.com – nabízí fotky pro komerční i nekomerční použití, pokud uvedete autora a odkaz.
Openphoto – openphoto.net –  je nové v dubnu 2015, tedy nové coby přídavek. Jinak je v chodu už tak od roku 1998.
Picjumbo – picjumbo.com – jsou fotografie od jednoho člověka k volnému užití. A najdete tam docela povedené kousky.
Bigfoto.com – www.bigfoto.com – podmiňuje použití fotografií odkazem na tuto službu na vašem webu či blogu (případně fanouškovstvím jejich facebookové stránky).
Public Domain Archive – publicdomainarchive.com – je mírně odlišné tím, že fotografie zde dostupné jsou public domain.
Public Domain Pictures – www.publicdomainpictures.net – vás především pobaví přeložením do češtiny přes Google Translate. Ale jinak jde o obrázky dostupné v rámci public domain licence z velmi různorodých zdrojů.
PDpics.com – www.pdpics.com – je další variantou, kde získávat public domain fotografie.
Stockphotos.io – stockphotos.io – nabíz přes 25 tisíc obrázků pod public domain či creative commons.
Superfamous Studios – superfamous.com –  je samozřejmě i leccos jiného, ale najdete zde fotografie dostupné pod CC 3.0.
Freeimages – www.freeimages.com – Každopádně tohle je jeden z mých oblíbených zdrojů, původně známý jako sxc.hu, ale někdy na přelomu 2014/2015 došlo ke změně.
Unsplash – unsplash.com – přidává každý deset dnů deset nových fotografií. A je docela z čeho vybírat. Do archivu tudy.
Pixabay – pixabay.com – občas trochu pobaví podivnou češtinou, ale jinak je to klasika. Zdarma dostupné obrázky velmi různorodé kvality míchané s výsledky ze Shutterstocku.
Wikimedia Commons – commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page – má svá vlastní pravidla užití a je vhodné si dobře všímat, jestli obrázek/fotka nemá nějaké specifické podmínky.
Wylio – www.wylio.com – má v neplacené podobě jen pět obrázků na měsíc, ale možná vám spíš pomohou obrázek najít někde jinde.
SpaceX Photos – www.flickr.com/photos/spacexphotos  – jsou volně použitelné fotografie od SpaceX, které podobně jako NASA uvolnilo své fotografie k volnému užiti. (nové 03/2015)
Pexelswww.pexels.com – nabízí fotografie pod CC0, tady kopírovatelné, měnitelné, šiřitelné a zpracovatelné jak pro komerční, tak pro osobní použití a bez nutnosti uvedení zdroje. (nové 05/2015)
Celkový výčet naleznete v tomto podrobném článkuhttps://365tipu.wordpress.com/2015/01/03/tip-003-sluzby-se-zdarma-pouzitelnymi-fotografiemi-a-vyhledavani-fotografii/