Je headless vývoj budoucnost, nebo slepá větev? Jak kdy

11. 1. 2021 Programování, kódování Webové stránky zajímavosti

Jedna z technologií, která bude určitě řazena mezi trendy roku 2021, je tzv. headless (neboli česky bezhlavičkový) vývoj. Toto označení nemá nic společného s HTML elementem <head>, nýbrž se jedná o technologii, kdy je obsah spravován nezávisle na konkrétní platformě (web, mobilní aplikace). To v praxi znamená možnost spravovat pro všechny tyto platformy obsah na jednom místě. Tím lze u opravdu komplexních systémů dosáhnout významné úspory času a peněz.
 

Jak headless vývoj funguje?

Stejně jako klasické webovky mají i headless aplikace svůj redakční systém (nejčastěji se používají systémy Storyblok, Contentful a Prismic). Ten je jádrem celé technologie, neboť je v něm spravován obsah pro všechny platformy. Výstupem redakčního systému je API, kterou si následně zapojené platformy zpracovávají. Skvěle to popisuje následující schéma.

Popis schématu bezhlavičkových systémů (zdroj: Storyblok)

Popis schématu bezhlavičkových systémů (zdroj: Storyblok)


 

Jaké to má výhody a nevýhody?

Ani headless CMS nemá jen pozitiva, ale i některá negativa. Ta plynou především z komplexnosti a novosti technologie.

Výhody headless CMS

  • jednotná správa obsahu na vícero platformách (méně času na údržbu, jednodušší obsahová konzistence)
  • při využití vícero platforem jednodušší vývoj
  • výše zmíněné redakční systémy obsahují vizuální editory známé z webových redakčním systémů (WordPress, Joomla, Drupal), a proto lze do údržby po zaškolení zapojit i neprogramátory
  • stejně jako u webových redakčních systémů si můžete vývoj ulehčit externími pluginy
  • lze dosáhnout velmi vysoké rychlosti načtení stránek
Nevýhody headless CMS

  • headless redakční systémy bývají obvykle placené
  • velmi malé množství pluginů s porovnání s webovými redakčními systémy, které navíc bývají zásadně placené
  • vyžaduje značnou senioritu programátora

 

Kdy po headless CMS šáhnout a kdy raději ne?

Velmi jednoduše řečeno se headless CMS hodí pouze pro velké projekty, kdy se počítá s využitím vícero platforem. U těch menších se jedná lidově řečeno o “kanón na vrabce”. Pokud s nimi budete vyvíjet pouze aplikaci pro jednu platformu, vývoj a údržba budou téměř vždy složitější, a tím pádem dražší, než v případě specializovaného redakčního systému. Proto ani ve Freshi, kde se zaměřujeme výhradně na webové stránky a aplikace, neuvažujeme o přechodu na headless vývoj.
 
Pokud však chystáte projekt, který má velké ambice na vícero platformách, můžeme headless vývoj jednoznačně doporučit.

Radim Bílý
Ve Freshi je od roku 2015 a má na starosti obchodní oddělení Freshe. Také jeho zásluhou je navázání spolupráce s klienty jako TM Toys, Hospodářská komora, Corinthia Hotels a mnoha desítkami rodinných společností a start-upů. Na blogu nejčastěji píše o marketingové strategii a e-commerce, které jsou jeho největší hobby.