Již 15 let tvoříme webové prezentace. Proč jsme si vybrali WordPress?

31. 1. 2023 Aktuálně Webové stránky Wordpress

Webové prezentace a e-shopy děláme již šestnáctým rokem. Za tu dobu jsme si prošli mnoho cest a v naší snaze dodávat klientům ta nejlepší možná řešení, jsme sem tam zamířili i do slepé uličky. Chybami se ale člověk učí, a v našem oboru to platí dvojnásobně. Důležité je, že si to umíme přiznat. Poučeni chybami a přešlapy teď můžeme s klidným svědomím říct, že námi poskytovaná řešení jsou funkční, bezpečná a pro uživatele přívětivá. A co pro tvorbu webů a e-shopů vlastně používáme? Jaké technologie volíme a čemu se naopak vyhýbáme? Na to se teď společně podíváme.

 

Webové prezentace

Webové prezentace jsou naší doménou. Nebojíme se projektů pro stavební developery (např. aktuální projekt byty.navackove.cz pro společnost Metrostav Development a.s.), komplexních projektů pro pojišťovací sektor (např. svpojistovna.cz a sv-pro-finance.cz pro společnost SV Pojišťovna a.s.) nebo velkých firemních webů (např. alzheimerhome.cz). Rádi ale pracujeme i na menších projektech. Ne důležitostí, rozsahem.

 

Pro správu obsahu prezentací používáme od roku 2016 redakční systém WordPress. Do té doby jsme vyvíjeli vlastní redakční systém na frameworku Nette, na kterém dodnes běží stovky starších webů. Naší specialitou na starém systému byly slevové portály, které zažily neuvěřitelný boom v letech 2011-2013. Dnes známe snad už jen Slevomat. Postupem času jsme ale od vlastního vývoje upustili. Bylo to finančně i časově náročné a klientům náš vlastní vývoj nepřinášel dostatek výhod oproti otevřeném systému, který se rychle vyvíjel. Hledali jsme řešení, které uspokojí i ty nejnáročnější klienty, bude mít širokou uživatelskou komunitu a bude se nám s ním dobře pracovat. Občas slýcháme, že WordPress je „udělátko“ pro malé weby a blogy a že pořádné robustní řešení na něm udělat nelze. Zkuste toto říct např. provozovatelům The Wall Street Journal (wsj.com), který patří mezi největší světové vydavatele. Jejich web, včetně kompletní správy předplatného pro celý svět, běží na redakčním systému WordPress.

 

WordPress je sám o sobě kvalitní a dobře promyšlený systém. V rámci projektů středně velkého rozsahu se s ním snadno a efektivně pracuje, a to jak v rámci vývoje, tak následné obsahové administrace. Současně se jedná o systém, který je možné velmi dobře rozšířit pomocí pluginů (ať už se jedná o pluginy bezplatné nebo komerční). Zde se ovšem jednoznačně vyplatí dvakrát měřit a jednou instalovat. Díky mnohaletým zkušenostem s realizací webových prezentací na systému WordPress víme, jaké rozšíření a doplňky od jakých vývojářů si můžeme dovolit instalovat, a kterým se máme obloukem vyhnout. Dalším lichým argumentem odpůrců tohoto systému pak občas bývá bezpečnost celého řešení. Není tomu tak. WordPress se dá velmi dobře zabezpečit stejně, jako jakýkoliv jiný systém určený pro správu obsahu. Důležité je udržovat systém aktualizovaný, a hlavně neinstalovat rozšíření od neznámých vývojářů.

 

Za nás je WordPress dobrým řešením pro drtivou většinu projektů. Je to systém, který běží na pozadí milionů webů po celém světě, a dá se velmi dobře přizpůsobit většině požadavků.

 

V další části se podíváme na naše řešení pro e-shopy. Kromě osvědčené a funkční kombinace WordPress + Woocommerce upozorníme na náš oblíbený systém CS-Cart pro opravdu velké e-commerce řešení a neopomeneme ani Shoptet, se kterým také velmi rádi pracujeme.

Chcete také nový web s redakčním systémem? Napište nám